Zaskakujące wyniki badania

Wnioski z badania naukowców dowiodły, że rodzaj żutego przez człowieka pokarmu może w bardzo dużym stopniu wpływać na procesy biochemiczne zachodzące w mózgu i wspomagać jego działanie. Już sam proces żucia czegokolwiek pobudza przepływ krwi w mózgu i zaopatruje ten organ w szereg składników odżywczych. Kolejnym zaskakującym faktem jest to, że to właśnie przeżuwanie twardszych pokarmów działa na mózg najlepiej. Żucie twardych substancji świetnie wpływa na mózg - poprawia pamięć i zdolności poznawcze, a także opóźnia procesy starzeniowe mózgu.

Koreańscy badacze postanowili zgłębić temat i zweryfikować jak rodzaj żutego pokarmu wpływa na funkcje poznawcze. Przeprowadzili badanie na 52 studentach podzielonych na dwie grupy, z których jedna przeżuwała gumę, a druga – patyczki do lodów. Po zakończeniu badania dokonano pomiarów biochemicznych i przeprowadzono testy pamięciowe. U grupy żującej drewniane patyczki zaobserwowano znaczny wzrost poziomu glutationu – substancji wspomagającej regenerację komórek mózgu. Z kolei u drugiej z grup nie odnotowano żadnych zmian

Czy żucie drewna rzeczywiście wspomaga mózg?

Glutation jest niezwykle istotną substancją, która pomaga w poprawie pracy tego ważnego organu. Sądząc po wynikach badania, żucie twardszych substancji skutkuje wzrostem jego poziomu, a tym samym – korzystnymi konsekwencjami dla naszego mózgu. Odkrycie koreańskich naukowców może być punktem przełomowym w pracy nad wynalezieniem lekarstw np. na chorobę Alzheimera czy inne schorzenia związane z degeneracją komórek mózgu. Pojawiają się też sugestie, że żucie twardych pokarmów może mieć działanie zapobiegawcze i pozwoli cieszyć się sprawnością umysłową na dłużej.

Czy rzeczywiście należałoby żuć drewno?

Oczywiście, dosłowne żucie drewna jest raczej awykonalne i nie powinniśmy brać wyników eksperymentu tak bardzo na serio. Ponadto, czas jego trwania był stosunkowo krótki i nie wiadomo czy pomiary w takim czasie były rzetelne. Przyszłe badania w tym temacie, które na pewno będą mieć miejsce, powinny uwzględnić inne twarde produkty np. orzechy i zweryfikować, jaki wpływ na mózg będzie miało ich żucie. Może się okazać, że kluczem do sukcesu będzie po prostu wzbogacenie diety i żucie twardszych produktów spożywczych, a niekoniecznie drewna.

Temat z pewnością zaintrygował naukowców i będą jeszcze prowadzone dodatkowe badania. Jeśli okaże się, że przeżuwanie twardszych rzeczy również oddziałuje tak świetnie na mózg, mamy oryginalny sposób na higienę jednego z naszych najważniejszych organów. Byłaby to prosta wskazówka, dzięki której moglibyśmy zapobiec rozwojowi wielu schorzeń i wzmocnić nasz mózg, by służył nam całe życie.