To, co żujesz wpływa na Twój mózg. Niezwykłe odkrycie naukowców
Naukowcy z Korei Południowej przeprowadzili badanie opisujące wpływ rodzaju przeżuwanego pokarmu na aktywność mózgu człowieka. Okazało się, że to, co żujemy ma na nasz mózg większy wpływ, niż mogłoby się wydawać. Jaka jest zależność między tym, co żujemy a pracą mózgu i czy to rewolucyjne badanie pozwoli opatentować rozwiązania wspierające ludzki mózg?

Zaskakujące wyniki badania
Wnioski z badania naukowców dowiodły, że rodzaj żutego przez człowieka pokarmu może w bardzo dużym stopniu wpływać na procesy biochemiczne zachodzące w mózgu i wspomagać jego działanie. Już sam proces żucia czegokolwiek pobudza przepływ krwi w mózgu i zaopatruje ten organ w szereg składników odżywczych. Kolejnym zaskakującym faktem jest to, że to właśnie przeżuwanie twardszych pokarmów działa na mózg najlepiej. Żucie twardych substancji świetnie wpływa na mózg - poprawia pamięć i zdolności poznawcze, a także opóźnia procesy starzeniowe mózgu.
Koreańscy badacze postanowili zgłębić temat i zweryfikować jak rodzaj żutego pokarmu wpływa na funkcje poznawcze. Przeprowadzili badanie na 52 studentach podzielonych na dwie grupy, z których jedna przeżuwała gumę, a druga – patyczki do lodów. Po zakończeniu badania dokonano pomiarów biochemicznych i przeprowadzono testy pamięciowe. U grupy żującej drewniane patyczki zaobserwowano znaczny wzrost poziomu glutationu – substancji wspomagającej regenerację komórek mózgu. Z kolei u drugiej z grup nie odnotowano żadnych zmian
Czy żucie drewna rzeczywiście wspomaga mózg?
Glutation jest niezwykle istotną substancją, która pomaga w poprawie pracy tego ważnego organu. Sądząc po wynikach badania, żucie twardszych substancji skutkuje wzrostem jego poziomu, a tym samym – korzystnymi konsekwencjami dla naszego mózgu. Odkrycie koreańskich naukowców może być punktem przełomowym w pracy nad wynalezieniem lekarstw np. na chorobę Alzheimera czy inne schorzenia związane z degeneracją komórek mózgu. Pojawiają się też sugestie, że żucie twardych pokarmów może mieć działanie zapobiegawcze i pozwoli cieszyć się sprawnością umysłową na dłużej.
Czy rzeczywiście należałoby żuć drewno?
Oczywiście, dosłowne żucie drewna jest raczej awykonalne i nie powinniśmy brać wyników eksperymentu tak bardzo na serio. Ponadto, czas jego trwania był stosunkowo krótki i nie wiadomo czy pomiary w takim czasie były rzetelne. Przyszłe badania w tym temacie, które na pewno będą mieć miejsce, powinny uwzględnić inne twarde produkty np. orzechy i zweryfikować, jaki wpływ na mózg będzie miało ich żucie. Może się okazać, że kluczem do sukcesu będzie po prostu wzbogacenie diety i żucie twardszych produktów spożywczych, a niekoniecznie drewna.
Temat z pewnością zaintrygował naukowców i będą jeszcze prowadzone dodatkowe badania. Jeśli okaże się, że przeżuwanie twardszych rzeczy również oddziałuje tak świetnie na mózg, mamy oryginalny sposób na higienę jednego z naszych najważniejszych organów. Byłaby to prosta wskazówka, dzięki której moglibyśmy zapobiec rozwojowi wielu schorzeń i wzmocnić nasz mózg, by służył nam całe życie.

Studentka dziennikarstwa i medioznawstwa II stopnia na UW i absolwentka tego samego kierunku. Ciekawa świata, miłośniczka literatury (szczególnie thrillerów psychologicznych) i muzyki.