GIS ostrzega: popularny miód wycofany ze sklepów. Może być niebezpieczny
Niedawno na światło dzienne wyszła informacja o obecności bakterii E-coli w mace pszennej. Teraz Główny Inspektorat Sanitarny pod lupę bierze dobrze znany rodzaj miodu występujący w wielu polskich sklepach. Okazało się, że wykryto w nim sulfonamidy, co jest powodem wycofywania jego niektórych partii.

Kolejny wadliwy produkt wykryty
Główny Inspektorat Sanitarny regularnie kontroluje jakość produktów, które dopuszcza do obrotu. Komunikaty informujące o ewentualnych nieprawidłowościach publikowane są na oficjalnej stronie internetowej Inspektoratu. Niedawno powiadomił on konsumentów o obecności sulfonamidów w miodzie nektarowym lipowym i nakazał nabywcom szczególną ostrożność.
Czym są sulfonamidy? To substancje, które mogą być bardzo niebezpieczne dla człowieka. Szczególnie narażeni na działania niepożądane są alergicy i to oni muszą najbardziej uważać na te substancje. Mogą one wywołać wiele reakcji alergicznych czy inne zaburzenia niebezpieczne dla człowieka. W przypadku alergików spożycie sulfonamidów może powodować szereg reakcji takich jak wysypki skórne, zaburzenia układu pokarmowego czy nawet wstrząs anafilaktyczny, który może doprowadzić do śmierci. Osoby uczulone na te substancje muszą dokładnie analizować składy spożywanych pokarmów i wystrzegać się tych substancji.
Jakie dokładnie produkty zostały wycofane?
Istotne dla konsumentów jest to, który dokładnie produkt został wycofany. To miód nektarowy lipowy, szklane słoje o gramaturze 1000 g, 650 g i 370g. Komunikat dotyczył trzech konkretnych partii miodu z datą rozlewu: 15.11.2024, 18.11.2024 oraz 31.12.2024r. Producentem produktu jest Roztoczański Związek Pszczelarzy w Tomaszowie Lubelskim Zakład Produkcyjny, Rogóźno, ul. Sybiraków 13, 22-600 Tomaszów Lubelski, WNI 06185501. Proces wycofywania produktu jest monitorowany przez Sanepid, który analizuje całą sprawę.
Co, jeśli już zakupiliśmy taki miód?
Jeśli kupiliśmy już taki wadliwy egzemplarz miodu, nie spożywajmy go pod żadnym pozorem. Szczególnie dotyczy to osób z alergią. To, co możemy zrobić to spróbować zwrócić produkt, ponieważ istnieje szansa, że otrzymamy za niego zwrot pieniędzy. W wielu miejscach możliwa jest także wymiana produktu na pełnowartościowy.
Warto na bieżąco zapoznawać się z ostrzeżeniami GIS. Pozwoli nam to być na bieżąco z tym, co spożywamy i bardziej świadomie dokonywać zakupów. Być może także uchroni nas to przed szkodliwymi konsekwencjami spożycia jakiegoś ogólnodostępnego produktu.

Studentka dziennikarstwa i medioznawstwa II stopnia na UW i absolwentka tego samego kierunku. Ciekawa świata, miłośniczka literatury (szczególnie thrillerów psychologicznych) i muzyki.