Hit czy zbędny gadżet? Kucharz z restauracji Michelin ocenia airfryera
Airfryer to urządzenie które szybko zyskało ogromną popularność i uznanie miłośników gotowania. Na różnych internetowych forach kulinarnych aż roi się od przepisów z jego wykorzystaniem. Temu urządzeniu postanowił przyjrzeć się doświadczony kucharz z renomowanej restauracji z dwoma gwiazdkami Michelin. Co powiedział na temat tego urządzenia i czy rzeczywiście warto go mieć w swojej kuchni?

Popularny airfryer – jak go ocenia kucharz?
Ostatnimi czasy airfryer zyskał ogromną sławę. Wielu jego użytkowników jest zachwyconych łatwością jego obsługi i jakością przygotowywanych w nim posiłków. Zainteresowanie tym sprzętem świetnie odzwierciedlają pochlebne opinie na jego temat. Wiadomo jednak, że opinii doświadczonych osób obytych w temacie posłuchamy najchętniej. Taką osobą jest właśnie kucharz Rafał z zagranicznej restauracji, która może pochwalić się dwoma gwiazdkami Michelin. W swojej pracy wielokrotnie miał okazję użytkować ten sprzęt i zgodził się podzielić opinią na jego temat.
Zdaniem kucharza ten sprzęt doskonałe ułatwienie kuchennych eksperymentów. Posiada te funkcje, z których korzystamy najczęściej w piekarniku, a jest dużo prostszy w obsłudze. Dzięki niemu bardzo szybko przygotujemy soczyste, świetnie wypieczone i pyszne potrawy. Zaletą jest właśnie to, że nie musimy angażować piekarnika, a potrawy nie różnią się w smaku niczym od tych pieczonych w piekarniku. Używając airfryera oszczędzamy czas – nie musimy uruchamiać piekarnika, czekać aż się nagrzeje, a potem jeszcze dokładnie go myć. Użycie frytkownicy beztłuszczowej jest o wiele prostsze i szybsze i pozwala na skrócenie czasu obróbki potraw do minimum.
Airfryer – niewielki i lepszy piekarnik?
Airfryer można przyrównać do piekarnika, ale o znacznie mniejszych gabarytach. Jest niewielki, poręczny i można go postawić w każdym miejscu naszej kuchni – nic nas nie ogranicza. Zajmuje dużo mniej kuchennej przestrzeni. W dodatku na rynku dostępne są różne rodzaje airfryerów z różnymi wielkościami komór. Możemy więc dostosować ich pojemność do swoich potrzeb. Utrzymanie tego urządzenia w czystości również jest banalnie proste – jego elementy można z powodzeniem myć w zmywarce. Po skończonym gotowaniu nie musimy się więc zamartwiać czekającym nas sprzątaniem.
Kucharz Rafał zaznacza, że airfryer może niedługo „całkowicie zastąpić piekarnik”. Czy tak się stanie – zobaczymy. Nie wiadomo, czy za jakiś czas jego popularność nadal będzie tak duża. Jedno jest natomiast pewne – jeżeli chcemy zaoszczędzić czas i przestrzeń i cieszyć się świetnej jakości posiłkami, warto zainwestować w ten sprzęt. To decyzja, której na pewno nie będziemy żałować.

Studentka dziennikarstwa i medioznawstwa II stopnia na UW i absolwentka tego samego kierunku. Ciekawa świata, miłośniczka literatury (szczególnie thrillerów psychologicznych) i muzyki.