-
reklama
Technologia Wyjaśniacze

Kuchenne Rewolucje” nie pomogły? Właściciele ujawniają powód zamknięcia restauracji

Słynne “Kuchenne rewolucje” uratowały już wiele restauracji. Magda Gessler potrafiła tchnąć nowego ducha w miejsca, które od lat dobrze nie prosperowały i dać im drugą szansę. Nie zawsze jednak rewolucje miały pomyślny finał. Czasem, mimo szczerych chęci i właścicieli i Magdy Gessler, po prostu nie udaje się pomóc restauracji. Tak właśnie stało się z jednym z lokali w Rawiczu.

Restauracja
(Restauracja : fot.elements.envato.com)

Były wielkie nadzieje

“Nasyceni Nakarmieni Bistro” to lokal, w którym rewolucja odbyła się w czerwcu ubiegłego roku. Przed zmianami wprowadzonymi przez Magdę Gessler nosił on nazwę “Głodny Polak”. Choć początkowo program przyniósł miejscu ogromny rozgłos i zainteresowanie ze strony klientów, niestety nie utrzymało się to długo. Wielu klientów zainteresowało się lokalem, ze względu na samo to, że rewolucję prowadziła tam słynna restauratorka. Dla mieszkańców Rawicza odwiedzenie tego miejsca i spróbowanie dań autorstwa Magdy Gessler było niemałą atrakcją. Właściciele restauracji liczyli na to, że miejsce odżyje i przez długi czas będzie cieszyć rzesze klientów. Ku ich niezadowoleniu fascynacja tym miejscem nie utrzymała się tak długo, jak by tego chcieli.

Co było przyczyną porażki rawickiej restauracji?

Odcinek z rawickim lokalem w roli głównej wyemitowano w listopadzie ubiegłego roku. Już w momencie jego emisji, więc zaledwie kilka miesięcy po rewolucji, ruch w lokalu był mały i niestety nie zapowiadało się na poprawę. Ostatecznie, właściciele podjęli decyzję o zamknięciu restauracji z końcem 2024 roku. Mimo wielkich nadziei, nie udało się trwale zainteresować klientów.

Jak twierdzą właściciele lokalu, przyczyną jego zamknięcia były wysokie opłaty, jakie ponosili za najem całej kamienicy, w której restauracja się znajdowała. Biznes się nie kręcił, więc wydawało się to jedynym sensownym rozwiązaniem. Właściciele przyznali również, że mają plany na nowy biznes - restaurację, ale już w innym mieście. Czy ten plan wypali? Czas pokaże. Miejmy nadzieję, że odniesie większy sukces niż rawickie bistro.

Historia tego lokalu pokazuje, że  “Kuchenne Rewolucje” nie są gwarantem sukcesu każdego miejsca. Nie zawsze się udaje. Czasami mimo najszczerszych chęci Magdy Gessler rewolucja może nie przynieść oczekiwanych efektów.

Gosia Kołakowska

Studentka dziennikarstwa i medioznawstwa II stopnia na UW i absolwentka tego samego kierunku. Ciekawa świata, miłośniczka literatury (szczególnie thrillerów psychologicznych) i muzyki.