-
reklama
Technologia Wyjaśniacze

Kupiłeś tę mąkę? GIS apeluje o zwrot

Sieć supermarketów Aldi wraz z Głównym Inspektoratem Sanitarnym apelują o zwrot do sklepów popularnego produktu – mąki pszennej marki Dobre Plony. Wykryto w niej bowiem obecność zanieczyszczenia mikrobiologicznego.

zakupy w supermarkecie
(zakupy w supermarkecie : fot.elements.envato.com)

Jakiego produktu należy się pozbyć?

Mąka pszenna Dobre Plony typu 650 w kilogramowym opakowaniu została wycofana z asortymentu sieci Aldi. Wykryto w niej groźną dla człowieka bakterię Escherichia Coli (potocznie zwaną bakterią E – Coli). Jei producentem jest firma Goodmills Polska sp.z.o.o. Wycofane zostały produkty z datą przydatności do 29 i 30. 09. 2025 roku. Kod kreskowy mąki to 8005155. Aldi jako pierwszy prosił klientów o zaprzestanie używania mąki w swojej kuchni i o zwrot produktu do sklepu. Teraz do tych próśb dołącza się także Główny Inspektorat Sanitarny.

Czym grozi nieświadome spożycie bakterii E-Coli?

Escherichia Coli to bakteria, która co prawda występuje naturalnie w przewodzie pokarmowym, ale jej niektóre szczepy mogą mieć niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka. Do zarażenia się nią może dojść poprzez spożycie skażone wody czy żywności, a także przez niedokładne mycie rąk. Objawy zakażenia to problemy żołądkowe (biegunka, nudności, intensywne bóle brzucha), a także gorączka. Z tą groźną bakterią nie ma żartów.

Co zrobić jeśli już zakupiliśmy mąkę Dobre Plony?

Jeśli już zakupiliśmy w Aldi tę mąkę, pod żadnym pozorem jej nie spożywajmy. Ryzykuje to poważnym zatruciem pokarmowym. Aldi apeluje do konsumentów o jej niezwłoczny zwrot. Supermarket zapewnia, że każdy kto ją zwróci, otrzyma zwrot pieniędzy, nawet jeśli nie posiada żadnego dowodu zakupu produktu. Czas ma zwrot klienci mają do 3 marca 2025 roku.

Jak zapobiegać zakażeniu bakterią E-coli?

Aby nie dopuścić do zakażenia bakterią E-coli należy kupować żywność ze sprawdzonych miejsc, co do których mamy pewność, że dbają o zasady higieny. Przed jedzeniem i nie tylko bardzo ważne jest mycie rąk, by nie roznosić zarazków. Dbajmy o czystość naczyń i sztućców – używajmy czystych desek do krojenia i noży, zwłaszcza do mięsa. Należy dokładnie myć warzywa i owoce – najlepiej pod bieżącą wodą. Zwracajmy uwagę na żywność, która łatwo się psuje i przechowujmy ją w odpowiedniej temperaturze w lodówce.

Sytuacja z wycofaniem mąki pszennej pokazuje konsumentom, że muszą zwracać jeszcze większą uwagę na to, co kupują. Uważajmy skąd kupujemy żywność i sprawdzajmy ewentualne ostrzeżenia sanitarne co do jej jakości, aby nie narazić się na przykre skutki spożycia skażonej żywności.

Gosia Kołakowska

Studentka dziennikarstwa i medioznawstwa II stopnia na UW i absolwentka tego samego kierunku. Ciekawa świata, miłośniczka literatury (szczególnie thrillerów psychologicznych) i muzyki.